Zastosowanie podłoża maściowego lub tłustych kremów jako bazy dla aktywnych składników roślinnych niesie wiele korzyści:

Brak substancji konserwujących. Brak wody w naszych produktach sprawa, że nie ma odpowiedniego środowiska dla rozwoju mikroorganizmów. Co zapewnia im pewną stabilność mikrobiologiczną.
Brak emulgatorów oraz substancji zapobiegających wysychaniu. Nasze produkty nie zawierają wody więc nie wymagają substancji niezbędnych do jej związania.
Nasze produkty nie zawierają wielu substancji pomocniczych dzięki temu otrzymujesz produkt o najwyższym stężeniu substancji czynnych roślinnych.
Zastosowane podłoże nie wchłania się poprzez skórę, nie podrażnia jej ani  nie alergizuje.
Zastosowane podłoże działa okluzyjne tzn. hamuje parowanie wody przez skórę co sprawia że warstwa rogowa naskórka jest bardziej nawilżona co dodatkowo wspomaga przenikanie roślinnych substancji aktywnych przez nią. Brak parowania podłoża zapewnia optymalnie długi kontakt skóry z aktywnymi związkami z roślin.

Dla porównania popularne kremy kosmetyczne o konsystencji emulsji ze względu na zawartość wody w swoim składzie wymagają zastosowania szeregu dodatkowych substancji takich jak parabeny, środki konserwujące, emulgatory i substancje zapobiegające wysychaniu:

dodatek środków konserwujących lub parabenów (estry kwasu hydroksybenzoesowego) w kremach (emulsjach) wymagany jest ponieważ w fazie wodnej układu może dochodzić do namnażania się mikroorganizmów.
dodatek emulgatorów do kremów (emulsji) jest niezbędne aby umożliwić powstanie emulsji to znaczy aby było możliwe połączenie fazy tłuszczowej z fazą wodną na etapie produkcji kremów.
kremy (emulsje) wymagają również dodatku substancji zapobiegających wysychaniu  aby utrzymać stałą konsystencję i zabezpieczyć go przed wysychaniem.

Polecane kosmetyki naturalne